Vad bilbältet lär oss om prognosfria investeringar

”Hur kan du investera utan att göra prognoser? Om du anser att allt är oförutsägbart kan du väl inte skilja mellan goda och dåliga investeringar?”

Det är konstigt hur djupt rotad denna föreställning är. Det går alldeles utmärkt att skilja mellan goda och dåliga investeringar utan att göra prognoser. Låt oss byta till en annan domän så blir det plötsligt tydligare.

Du sätter dig i bilen. Nu har du ett val; du kan ”investera” några sekunder på att ta på dig bilbältet eller du kan låta bli. Behöver du en prognos på om bilen kommer krocka för att bestämma dig? Självklart inte, prognosen skulle alltid vara att resan blir krockfri. Men du tar på dig bältet ändå, trots en nästan garanterad negativ avkastning på investeringen. För om krocken trots allt inträffar kan avkastningen på bältet bli skyhög.

Svårare är det inte. Kloka investerare kastar inte bort tiden på att spekulera om vilket av utfallen A, B eller C som kommer inträffa. Det kommer ändå alltid vara osäkert. Finessen är att hitta investeringar som, efter en analys av möjliga utfall, tycks ha övervikt av de positiva. Det kan vara en övervikt sett till sannolikhet eller magnitud, allra helst både och. Därmed har du förklaringen till varför jag oftast gillar underskattade värdeaktier bättre än överhypade tillväxtaktier.

Detta inlägg publicerades i blogg och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s