Finanskris och finsk hårdrock

Hösten 2008 skapade drottning Elizabeth oro bland ekonomkåren med sin berömda fråga om varför ingen ekonom hade förutspått finanskrisen. Ekonomerna tog frågan på största allvar. Högt meriterade ekonomer engagerade sig i debatten. Frågan är förståelig eftersom ekonomer ständigt bygger komplexa matematiska modeller, enbart i syfte att förutspå framtiden. Då borde väl någon av dem kunnat se vad som var på gång?

Matematiken är nog den största skillnaden mellan ekonomi och andra humanvetenskaper. Bara för att ekonomerna talar i matematiska termer, har vi en tendens att tolka deras förutsägelser mer bokstavligt än andras. Men nationalekonomin är ju inget annat än summan av alla ekonomiska beslut som fattas av ett myller av individer, precis som ett valresultat är summan av alla de röstberättigades beslut. Och när flocken sätts i rörelse, kan konstiga och oförutsägbara saker hända.

Som till exempel när det finska bandet Lordi vann Eurovision Song Contest 2006. Lordi såg ut som fem skräckfilmskaraktärer och spelade hårdrock till våldsam pyroteknik. De måste ha sett ut som ett alldeles chanslöst bidrag på förhand. För det första; Finlands usla historik i tävlingen gjorde dem automatiskt till underdogs. För det andra; hårdrock hade aldrig varit något segerrecept i Eurovision. Och slutligen; deras monsterframtoning gjorde dem svårsmälta för den breda TV-publiken. Konventionen säger att för att vinna måste man tilltala så många som möjligt och uppröra så få som möjligt. Lordi verkade ha vänt strategin ut och in.

Vadslagningsfirmorna förstod detta. De erbjöd 22 gånger insatsen i vinst för den som vågade spela Lordi som vinnare. Oddsen betydde att Lordis vinstchanser bedömdes ligga runt 3-4 procent. Ekonomerna brukar anse ett fenomen som statistiskt säkerställt om det finns mindre än 5 procents sannolikhet att det är fel. Man kunde säga att det var statistiskt säkerställt att Lordi inte kunde vinna Eurovision.

Men semifinalen blev en lek för Lordi. Bandet fick flest poäng av alla. Vidare till final gick det och där tog bandet ledningen nästan direkt. Försprånget blev bara större och större och när alla röster var räknade stod Finland som vinnare med 292 poäng, ett nytt rekord i tävlingen. Lordi hade inte bara vunnit, de hade utklassat konkurrenterna.

Och ändå: Inte en enda person frågade varför ingen hade förutspått Lordis seger.

Detta inlägg publicerades i blogg och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s