Kristallkulan och linjalen

– Kristallkula?
– Glöm det!
– Kaffesump?
– Aldrig!
– Linjal?
– Joo, kanske.

Alla spådomskonster är inte födda lika. Om jag påstod att jag kunde läsa vart aktiemarknaden var på väg med hjälp av en kristallkula skulle du skratta. Likaså om jag hänvisade till kaffesump, stjärntecken eller liknande. Men linjalen; den tas ofta på allvar. Många, förvånansvärt många, livnär sig på att förutspå finansmarknaden genom att rita linjer med linjal. Är framtiden verkligen inte svårare att tyda än att ett simpelt skrivbordsredskap kan göra jobbet?

Jag minns när jag började min utbildning inom finansiell ekonomi. Det var då jag först fick höra om teknisk analys. På handelshögskolan fanns det visserligen inte med på läroplanen, men det fanns. Enligt professorerna kunde man inte utesluta att det fungerade. Analysen gick ut på att skriva ut en akties kurshistorik på ett ark och sedan försöka rita linjer i diagrammet där kursen såg ut att hitta ”stöd” eller ”motstånd”. Använde man linjalen rätt, kunde man förutspå kursutvecklingen. Jag minns att jag fnissade. Läsa framtiden med linjal.

När jag sedan började jobba på finansmarknaden fick jag vänja mig vid tanken. Både på bankernas handlargolv och ute bland deras kunder användes linjalen flitigt. Efter ett tag slutade jag att ifrågasätta. Det är något konstigt med det; när alla runt omkring beter sig som om kejsaren har kläder på sig, börjar man nästan se kläderna själv. Jag ska erkänna att även jag kom mycket nära att tro på de linjerade diagrammen.

Men mina egna diagram fungerade aldrig riktigt. När jag trodde jag hittat solklara bevis för att kurserna skulle upp, gjorde de uppror och sjönk istället. Eller så låg de still. Allt annat än vad de skulle göra. Antingen var det något fel på just min linjal, eller också var kejsaren naken.

Jag började undersöka. Otaliga böcker har skrivits om teknisk analys, men bara några få har gjort en balanserad redovisning av hur ofta teknikerna fungerar eller inte. Det detta mindretal har kommit fram till är att teknisk analys fungerar ibland och ibland inte, precis som kristallkulan, kaffesumpen och stjärnhimlen.

Detta inlägg publicerades i blogg och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s