Lev livet framlänges

Telefonen ringer, det är Robert, en gammal studiekamrat.

– Alf, du med dina fina datasystem. Du kommer väl åt allt som finns av finansiell statistik, eller?
– Javisst, vad får det lov att vara?
– Jag skulle vilja ha en historisk bild som visar 5-årsräntan under senaste året.
– Inga problem. Är det till en artikel du håller på att skriva?
– Nej det är till mig. Jag försöker bestämma om jag ska binda boräntan eller inte.
– Men Robban, är inte du ekonom?

Det är han. Robert är inte bara ekonom, han är till och med ekonomisk rådgivare. Många kommer till honom för att få råd i ekonomiska frågor, inte minst vad gäller bolån. Som ekonom borde han veta att det som hör till historien inte är relevant för beslutet.

När det gäller valet mellan fast och rörlig ränta på bolån, är det främst två saker som är viktiga. Det första är vilken räntesats man kan binda till kontra vilka rörliga räntor man kan förvänta sig om man inte binder. Det andra är hur gärna man önskar sig visshet om de månatliga ränteutgifterna. Inget av detta kräver kunskaper om historien, beslutet är enbart framåtblickande.

Men det är den rationella biten. Känslomässigt är det en helt annan sak. Det är skönare att binda boräntan när vi vet att den har sjunkit ett tag. Då känns det ”billigt” att binda, som om vi erbjuds en bra affär. Och skulle det sedan visa sig vara ett dumt beslut att binda räntan, då kan vi trösta oss med att det hade varit ännu dummare att binda tidigare, när den var högre. Känslorna styrs i stor grad av det som redan hänt.

Det är likadant när vi placerar pengar. Om vi köper en aktie och kursen rusar, känner vi oss omedelbart lockade att sälja. Att sälja med vinst är att känna sig smart. Fast beslutet fattas med blicken vänt bakåt. Om aktiekursen rasar istället, då drar vi oss för att göra något alls. Vi hoppas att den repar sig, för att sälja nu är ju att erkänna en dumhet. Det farliga är att vi ofta blir mer och mer fästa vid dåliga placeringar ju mer de sjunker i värde. Ibland går kaptenen ner med sitt skepp.

Lev livet framlänges är mitt motto. Fäst blicken vid horisonten, även i ekonomiska frågor.

Detta inlägg publicerades i blogg och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s