Riksbanken passar i sidled

”FC Barcelona är ett mycket framgångsrikt fotbollslag.” Så inleddes gårdagens kommentar från Sveriges Riksbank, direkt under rubriken ”Riksbankens prognoser står sig väl”. Jag spillde en halv kopp kaffe i skrattattacken.

Förväntningarna var stora. Hur skulle Riksbanken motivera att deras prognosförmåga var lika högt över världseliten som FC Barcelonas bollkonster?

Såhär: Riksbanken hade gjort en djupdykning i siffror från tio ledande leverantörer av ekonomiska prognoser under åren 2007-2012. Jämförelsen visade att Riksbanken faktiskt var bland de bästa på att göra prognoser över BNP, arbetslöshet och inflation rensat för ränteförändringar, den såkallade KPIF. Och hade man inte haft otur med ränteprognosen hade man varit bland de bästa på att förutspå konsumentprisindex (KPI) också. Dessutom, hade man bara inte haft otur med prognosen under ett enskilt år, 2009, så vore inte KPI-prognosen så illa i alla fall. Kort sagt, om man rensade bort allt det banken hade gjort dåligt, var det allmänna betyget ”ganska bra”.

Det är inte gott nog. För skillnaden mellan Riksbanken och de andra bedömarna är att Riksbanken lägger så oerhört mycket större resurser på prognosarbetet. Då räcker det inte att vara ”bland de bästa” i ett fält på tio startande. Siffrorna visar, för att fortsätta Riksbankens fotbollsmetafor, en aktör med spelarbudget som Barcelona och en prestation i nivå med Brommapojkarna.*

Det finns faktiskt likheter mellan Riksbanken och FC Barcelona. På en riktigt dålig dag kan Barça bli stående i mittfältet och passa bollen i sidled i det oändliga, utan att närma sig målet med en millimeter. Denna spelstil är totalt bortkastad, precis lika bortkastad som Riksbankens prognoser. För det finns obestridliga bevis för att ekonomiska prognoser är ett spill av resurser, de träffar oftast när vägen bär rakt fram men kör i diket direkt när vägen svänger. En ambition om att bli bäst på prognoser är som att vilja bli världsbäst på sidledspassningar.

Jag brukar blunda för ekonomiska prognoser. Av alla meningslösa sysslor är fotbollen fortfarande den mest underhållande.

* Jag förutsätter att om man jämför alla världens fotbollslag, från topp till botten, skulle Brommapojkarnas betyg bli ”ganska bra”. Minst.
Detta inlägg publicerades i blogg och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s