Om tillgångar, skulder och äppelträd

”Här ska det bantas och tränas!” förkunnar min granne och klappar sig på magen. Jag känner igen uttalandet, jag har hört det varje januari så länge vi har känt varandra.

”Blev det mycket god mat under jul och nyår?” frågar jag och försöker låta nyfiken.

”Jul och nyår är inte det värsta, problemet är att jag går upp så mycket i vikt under hösten och sedan kommer helgerna som lök på laxen. Det blir mycket att banta bort i det nya året.”

”Hösten säger du?” Jag känner att jag kanske har missat något ändå.

apple”Ja, det är äppelträdens fel. Vi har ju sex stycken och det blir alldeles vansinnigt många äpplen. Vi ger bort så många som möjligt men det finns alltid en massa kvar. Vi är ju tvungna att göra något med äpplena så vi lagar så mycket äppelsaft, äppelmos och äppelpaj det bara går. Sedan måste ju någon äta upp alla pajer och det är då det börja svälla runt den här gossens mittfält. Så är det med den saken.”

Han är rolig, min granne. Han har varit revisor i tjugofem år men ändå verkar han ha svårt att förstå sin balansräkning. En balansräkning är som ni vet en uppställning över alla ens tillgångar och skulder. Tillgångar till vänster, skulder till höger. Bland en privatpersons tillgångar ingår hus, bil, pengar, kläder; alla egendomar som personen förfogar över. Även äppelträd och alla därtill hörande äpplen. Tillgångar står oss till hands och ger oss möjligheter. Vi kan använda dem eller låta bli. Det är våra tillgångar, vårt val.

Höger sida av balansräkningen är inte lika rolig. Där finner vi våra skulder, eller kalla dem gärna skyldigheter. De är de som utgör våra måsten. Lån ska betalas tillbaka med pengar, löneförskott med arbetstimmar och överflödiga kilon med träningstimmar och svält. Här finns inga fria val.

Visst är det intressant att just han, revisorn, råkar sätta äppelträden i fel kolumn. Om han nonchalerade sina äppelträd eller nöjde sig med att äta ett äpple nu och då, då skulle de fortfarande räknas som tillgångar. Men när han ser sig tvungen att äta så mycket paj att han får en formationsändring i mittfältet, och därefter hårdbanta för att återgå till grundformationen, har träden uppenbart blivit en skuld, en tvångströja.

Jag får en idé. Jag vill erbjuda min granne en omedelbar och effektiv skuldsanering.

”Ska jag inte komma över med motorsågen en kväll, så kapar vi dina äppelträd?”

”Är du inte klok? Det vore ju kapitalförstöring!”

Denna krönika är skriven för analysfirman Redeyes börstidning Trends.

redeye.se

redeye.se

Detta inlägg publicerades i blogg och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om tillgångar, skulder och äppelträd

  1. Peter Schön skriver:

    Snyggt Alf, gillar din slutkläm 🙂 Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s